Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Japan in kaart

september 16 @ 08:00 - november 26 @ 17:00

Dit najaar brengt Japanmuseum SieboldHuis ‘Japan in kaart’ met topstukken uit de collectie van de Universiteitsbibliotheek Leiden. De tentoonstelling neemt u mee op reis naar het Japan van de 18de en 19de eeuw.
Hoogtepunten in de tentoonstelling zijn een meterslange rolschildering van de Japanse kustlijn en de persoonlijke landkaarten van naamgever van het Japanmuseum Philipp Franz von Siebold. Deze worden voor het eerst aan het publiek getoond. De inktsporen en aantekeningen op de kaarten bewijzen Siebolds gretigheid naar kennis en zijn nauwgezette bestudering van Japan. Hij gebruikte kaarten om zijn eigen reizen te documenteren en om het onbekende landschap vanaf papier te verkennen om zo Japan nog beter te kunnen begrijpen. Siebolds liefde voor landkaarten bracht hem in grote problemen. Door zijn bezit van verboden landkaarten werd hij beschuldigd van spionage en werd hij in 1829 uit Japan verbannen

Japan in kaart’ is ingedeeld in vijf hoofdthema’s, geïllustreerd door reisverslagen, atlassen, kleurrijke landkaarten, routebeschrijvingen, gedetailleerde etsen, legenda’s en verschillende historische documenten. Hierbij wordt ingegaan op wederzijdse belangen en interesses, Siebolds assistent en eerste hoogleraar Japanologie Johann Joseph Hoffman en het Siebold-kaartenincident. De tentoonstelling ‘Japan in kaart’ geeft inzicht in de ontwikkelingen in cartografie en de wereldwijde ontdekkingen, mondiale samenwerking, uitwisseling van kennis en het bepalen van de landsgrenzen in het oude Japan.

Deze tentoonstelling is een samenwerking tussen de Universiteitsbibliotheek Leiden en Japanmuseum SieboldHuis in het kader van het Leiden Azië Jaar. In Museum Volkenkunde is t/m januari 2018 de tentoonstelling ‘Azië in Kaart’ te zien.

Meer informatie: www.sieboldhuis.org

Gegevens

Begin:
september 16 @ 08:00
Einde:
november 26 @ 17:00

Locatie

Japanmuseum SieboldHuis
Rapenburg 19
Leiden,
+ Google Maps
Website:
www.sieboldhuis.org