Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Lak. Modern Japans lakwerk

september 16 @ 08:00 - november 26 @ 17:00

Evenement Navigatie

Van 16 september tot en met 26 november presenteert Japanmuseum SieboldHuis de tentoonstelling ‘Lak. Modern Japans lakwerk’. Deze tentoonstelling toont meerdere werken van elf Japanse topkunstenaars die de kostbare klassieke lakwerktechniek toepassen in hedendaagse werk.
De deelnemende kunstenaars van ‘Lak. Modern Japans lakwerk’ zijn gevestigde namen in de Japanse kunstwereld en hun werk is een afspiegeling van de hedendaagse lakcultuur in Japan. Velen van hen zijn als docent verbonden aan Japanse academies en leiden een nieuwe generatie kunstenaars op die samen de toekomst van urushi (lakwerk) bepalen.

De objecten in ‘Lak. Modern Japans lakwerk’ tonen het spanningsveld tussen het behoud van het oude en de zoektocht naar het nieuwe. Klassieke motieven, technieken en materialen zijn duidelijk herkenbaar in de moderne werken. Zoals bijvoorbeeld de traditionele kleurstelling rood/zwart in het laksculptuur van Kawaguchi Mitsuru, het gebruik van schelpenmotieven en goudpoeder in de objecten van Mitamura Arisumi of de subtiele sprankeling van parelmoer in het kleine doosje van Sasaki Tatsuro en het wandpaneel van Murata Koken. Deze tentoonstelling is een hoogwaardige aanvulling op de 19e -eeuwse lakkommen, -dozen en -kwasten die te bewonderen zijn in de vaste opstelling van Japanmuseum SieboldHuis en geeft een duidelijk beeld van de veelzijdigheid en de toekomst van urushi, wat de tentoonstelling een must see maakt voor liefhebbers van lakwerk.
Meer informatie: www.sieboldhuis.org

Gegevens

Begin:
september 16 @ 08:00
Einde:
november 26 @ 17:00

Locatie

Japanmuseum SieboldHuis
Rapenburg 19
Leiden,
+ Google Maps
Website:
www.sieboldhuis.org