12 mei: Siebold’s liefde – Scénes uit de opera Dejima

Op 12 mei zal in de Tamboer in Hoogeveen de eerste concertante uitvoering worden gehoudenvan wat later de kameropera ‘Dejima – Siebold’s Liefde’ gaat worden, geschreven door de Nederlandse componist Rijndert van Woudenberg. Eeuwenlang waren de Nederlanders de enige buitenlanders die toestemming hadden om handel te drijven met Japan. Zij verbleven al die tijd op Dejima en werden slechts één keer per jaar toegelaten op het vasteland om hun handelswaar aan het keizerlijk hof te koop aan te bieden.

De basis van de opera Dejima is de geschiedenis van de Duitse arts en wetenschapper Philipp Franz Balthasar von Siebold (1796 -1866), die van 1823 tot 1829 op de Nederlandse handelspost Dejima in de haven van Nagasaki verbleef. Als enige kwam hij regelmatig op het vasteland, omdat hij de Japanners kennis liet maken met de westerse geneeskunst.Het is het verhaal van een avonturier, die zich – als arts en wetenschapper – in het toen hermetisch van de buitenwereld afgesloten Japan, privilege na privilege verwerft, er zijn grote liefde ontmoet, vervolgens van spionage wordt verdacht en voor drieëndertig jaar wordt verbannen. Het zijn de ingrediënten voor een jongensboek:  avontuur, succes, verraad, een scheepsramp en een verloren liefde.

De muziek tijdens dit concert, is speciaal voor deze gelegenheid gearrangeerd voor een ensemble waarin zowel Westerse en Japanse instrumenten worden gebruikt. Mezzosopraan en harpiste Ekaterina Levental brengt een aantal aria’s ten gehore en deze aria’s worden afgewisseld door muzikale intermezzi met een mix van instrumentale Japanse en Westerse muziek.

De voorstelling bestaat uit een lezing van de componist over zijn research naar Japanse traditionele muziek en de totstandkoming van de opera Dejima, gevolgd door het concert.

Ensemble:
Jan Willem Baljet – Bariton
Makiko Goto – Koto en Japanse zang
Naomi Sato – Sho en Sopraansaxofoon
Harrie Starreveld – Shakuhachi en Fluit
Annemieke Huls – Alviool
Bonno Lange – Cello

Informatie en kaarten: https://detamboer.nl/voorstellingen/dejima-siebolds-liefde-2017

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.