Kennismakingsbijeenkomsten 2016 Nieuwe Leden NJV

Leiden, 11 december
Voor de traditionele bijeenkomst in het Japanmuseum SieboldHuis in Leiden, die was georganiseerd door de bestuursleden mevrouw Elizabeth van der Wind-Hamill en mevrouw Conny A.W. Jongbloed-Reinders, hadden zich 14 nieuwe leden aangemeld. De rondleiding langs de topstukken van de collectie werd verzorgd door prof. dr. Willem R. van Gulik, erelid van de NJV. Na afloop werd de kennismaking voortgezet en het glas geheven bij Grand Café Van Buuren, elders in de stad.

Amersfoort, 19 december
Het bestuur had besloten om voor de 32 nieuwe leden uit Amersfoort, leerlingen van het Corderius College – Scala Japanese Asian Studies aldaar, een afzonderlijke kennismakingsbijeenkomst te organiseren, omdat zij het Japanmuseum SieboldHuis reeds bij een eerdere gelegenheid hadden bezocht. Het programma, dat was samengesteld in overleg met de betrokken docenten, de heer Josha Sietsma en mevrouw Annelies M. E. Buurmans, bestond uit een lezing op school en een ontvangst bij de Japanse multinational Yokogawa, die is gevestigd in de Amersfoortse wijk Vathorst. Voor dit programma hadden zich 20 Corderianen aangemeld. In de lesuren voorafgaande aan de lezing had de groep de volgende renga (kettingvers) van haiku’s gemaakt.


Klanken van hart en ziel

De vogels zijn stil,
en in pastelroze gloed
staat de Lieve Vrouw.

Het carillon speelt,
Kerstklanken dwarrelen neer,
verwarmen de stad.

Een vogel zit eenzaam
op het wit besneeuwde dak
van de Lieve Vrouw.

Een stier bevroren door
de sneeuw omgeven door een cirkel
van licht beschermt de Vrouwe.

Schaatsen op dik ijs
drukke Amersfoortse grachten
witte winterpracht.

De Lieve prijkt lang
in ijzig witte wolken
De tijd verstrijkt.

Een winterbeeld van
ochtendschaduw, dorre boom:
onze lieve vrouw.

Twaalf harde bellen
De toren bijna verstomd
Door alle knallen.

Vuurwerk bij Maanlicht
De Eem weerkaatst deze pracht.
Wat zal ik wensen?

De vogels zijn stil
en in pastelroze gloed
staat de Lieve Vrouw
haar streling zo zacht en puur
warmt klanken van hart en ziel.

De lezing door prof. dr Wim J. Boot, plv. voorzitter van de NJV, had de Japanse taal- en letterkunde als onder-werp. Er werd intensief geluisterd, maar ook veel gelachen. De ontvangst en rond-leiding bij Yokogawa Electric Corporation (1915) was georganiseerd door bestuurslid mevrouw Fumiko Inoue. Het gezelschap werd verwelkomd door de heer Mitsuhiro Matsuda, projectmanager uit Tokyo.


De heer Will de Groot, managing director in Amersfoort, verzorgde de inleiding over en rondleiding door het bedrijf. Het geheel bood een bijzondere inkijk in de business van Yokogawa, dat zich richt op veiligheid bij de internationale olie- en gaswinning.

Maarten Valkenburg

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.