NJV lid Prof. dr. Lex van der Eb in het nieuws

Op 9 mei verscheen er in het Parool een artikel over de ontwikkeling van een vaccin voor corona en de rol die Nederlandse wetenschappers daarin spelen. Drie vooraanstaande wetenschappers werden daarvoor geïnterviewd. Een van de geïnterviewden is Prof. dr. Lex van der Eb, emeritus hoogleraar aan de Universiteit van Leiden. In het artikel staat hoe Professor van der Eb samen met de andere geïnterviewden de PER.C6 cellijn heeft ontwikkeld die nu over de hele wereld gebruikt wordt om virus op te kweken. Met deze cellen werden al eerder goede en veilige virus vaccins, o.a. tegen Ebola, ontwikkeld. 

Samen met zijn echtgenote Titia, specialiste op het gebied van o.a. de (geschiedenis van de) Japanse tuinarchitectuur, is Lex al lange tijd lid van de NJV. 

In 1984 werd Lex voor het eerst in Japan uitgenodigd door Prof. Dr. Takashi Sugimura, President van het National Cancer Center in Tokyo en later President van de Japan Academy of Sciences, om lezingen te houden in Sapporo, Sendai, Kanazawa en natuurlijk Tokyo.

Sugimura is een coryfee in Japan op het gebied van kankeronderzoek. In het jaar 2000, kreeg hij in Leiden op aanbeveling van Lex een eredoctoraat; het werd hem door Prof. P. Lohman omgehangen, want Lex was acht februari net drie weken met pensioen. In de Hortus is tijdens een kleine ceremonie een Sugi boom, een Japanse ceder (Crypteromeria japonica) geplant.

Ondertussen werd Lex met regelmaat gevraagd om in verschillende steden in Japan lezingen te geven aan universiteiten en op symposia, ook o.m. in Hiroshima, Shizuoka, Fukuoka, en Nagasaki. Tijdens het Princess Takamatsu symposium in 1989, kreeg Lex de Award van de Japan Foundation for Promotion of Cancer Research, uitgereikt.

Behalve voor onderzoek in Tokyo, verbleef het echtpaar van der Eb langere tijd in Nagasaki, waar Lex een project hielp opzetten voor het onderzoek naar stralingsschade aan DNA; het contact met Nagasaki is er nog steeds. 

Ook na zijn emeritaat is Lex nog vele malen naar Japan gevraagd, o.a. in 2003 voor Het First Nagasaki Symp. of the Int. Consortium for Medical care of Hibakuhsha and Radiation life Science, en in 2011 voor het 6th Int. Symp. of Nagasaki University Global COE Program “Global Strategic Center for Radiation Health Risk Control”.

Naast de award van de Japan Foundation for Cancer research ontving hij nog twee andere herinneringsmedailles o.a. van de universiteit Kanazawa.

Lees hier het artikel in het Parool: Hoe Nederland de kennis voor een kansrijk coronavaccin uit handen gaf

Met dank aan Titia van der Eb. 

 

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.