Een bijzondere kennismaking met de Japanse cultuur

Ongeveer een jaar geleden werd er vanuit de basisschool van onze toen acht jarige dochter  een oproep gedaan welk gezin voor drie a vier maanden een  Japanse studente in huis op zou willen nemen zodat zij stage kon lopen op de school. Dat leek ons gezin, vader  moeder zoon van negen en dochter van acht, een mooie gelegenheid om op een bijzondere wijze kennis te mogen maken met de Japanse cultuur. Wij hadden al vele verhalen over de Japanse cultuur gehoord omdat de opa van Vicky (onze dochter) een groot kenner is van de Japanse cultuur. Hij (Herman Spijker) heeft diverse reizen naar Japan mogen maken en hij is een autoriteit qua kennis over de Japanse tuin. Hij heeft er verschillende ontworpen waaronder de Japanse tuin in het Okura hotel Amsterdam.

Nadat de slaapkamer  voor de Japanse studente gerealiseerd was en alle voorbereidingen voltooid waren arriveerde begin september 2017 Asako Abe bij ons thuis om voor vier maanden in ons gezin te worden opgenomen. Het is een geweldige tijd geweest. We hebben Asako laten kennis maken met de Nederlandse cultuur door haar in alles te betrekken waar wij ons met ons gezin mee bezig hielden. Uitjes naar diverse musea, mede gerealiseerd door steun van de Nederlands-Japanse Vereniging. Familie bezoeken en feesten maar ook alledaagse dingen zoals het bezoek aan het ziekenhuis, het verzorgingshuis, het uitlaten van de hond in het bos en in de Soester Duinen, kerkbezoek en bezoeken aan de balletschool van onze dochter en de muziekschool van onze zoon. Ze heeft ook zeer goed geholpen met de uitvoering van bloemschikworkshops waarbij ze zelfs mee op de lokale televisie is gekomen.

Ook hebben wij Asako laten kennismaken met de Nederlandse keuken. In het koken was Asako altijd zeer geïnteresseerd en ze vond het altijd lekker. We hebben mooie gesprekken gevoerd over de Nederlandse en Japanse cultuur en ervaringen werden uitgewisseld. Er  ging een wereld voor ons en Asako open. Veel overeenkomsten tussen de culturen maar ook verschillen. Het was een zeer boeiende periode. Asako leerde veel op de school van Vicky over de onderwijsmethode Jena Plan. Hierin was zij namelijk zeer geïnteresseerd. Iedereen op school en in onze familie hield van haar. De vier maanden zijn voorbij gevlogen. Aan het einde van de periode hebben we een soort van interview tussen Asako en Vicky gehouden wat ze van elkaars cultuur vonden. Hierbij volgt het resultaat van dit interview. Veel leesplezier.
Interview van Asako met Vicky klik hier en van Vicky over Asako klik hier.

 

 

Met vriendelijke groeten,
Familie Van den Hengel
Hoogland

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.