Interview met nieuwe voorzitter Jeroen Lamers

 

“Voorzitterschap NJV is een eer en een uitdaging”
Interview met Jeroen Lamers

 

Even voorstellen, Jeroen Lamers, nieuwe voorzitter van de Nederlands – Japanse Vereniging.

Jeroen is geboren in Haarlem, opgegroeid in Bennebroek, jongste van drie broers, getrouwd met Anne en vader van vijf kinderen. In 1986 is hij Japans gaan studeren in Leiden. “Na mijn propedeuse ben ik geswitcht naar economie in Groningen,” vertelt Jeroen. “Dat was een leuk jaar, ik heb toen mijn vrouw ontmoet, maar ben toch terug gegaan naar Leiden om de studie Japans af te maken.” Na zijn master bleef hij verbonden aan de universiteit als promovendus. Hij bestudeerde de 16e eeuwse geschriften van de Portugese Jezuïten in Japan en schreef zijn proefschrift over Oda Nobunaga, een Japanse krijgsheer uit die tijd. De interesse voor die oude geschriften is nooit meer weggegaan, Jeroen vertaalde onder andere een toonaangevend Japans boek uit de 16e eeuw over Nobunaga in het Engels. Hij voegt toe: “Ik ben nu al een tijdje bezig met het vertalen van een Japans – Portugees woordenboek uit de 16e eeuw,” Wanneer hij daar mee klaar is? “Ik denk over een jaar of twintig.”

Jeroen komt na zijn promotie terecht bij het Ministerie van Economische Zaken en werkt – in verschillende functies – een tijdlang in Japan, Korea en China. “Doordat ik ook in China en Korea heb gewoond en gewerkt, heb ik Japan leren kennen vanuit een regionaal perspectief. Ik heb daardoor ook een objectiever beeld gekregen van het land. Je ziet waar dingen vandaag komen, wat bijvoorbeeld de invloed is van Japan op Korea, maar ook duidelijk vice versa.”  In 2014 kwam Jeroen in dienst van Shell. “Daar werk ik nog steeds, met veel plezier. Eerst een paar jaar in Singapore en sinds anderhalf jaar weer in Nederland,” vertelt hij.

“In mijn vrije tijd ben ik vooral bezig met mijn gezin en mijn vertaling. Daarnaast kook ik graag en loop ik hard.” Daar komt nu ook het voorzitterschap van de NJV bij. “Ik vind het oprecht een eer om in de voetsporen van Egbert Jacobs, Willem van Gulik en Frits Vos te mogen treden,” zegt Jeroen, “Daarnaast is het een uitdaging. Voor mij persoonlijk, ik stap hiermee, met veel plezier overigens, uit mijn comfortzone. Maar ook een uitdaging omdat de interesse voor Japan zo breed is op dit moment. Ik zie de NJV graag als actieve vereniging die midden in dat brede Japanse umfeld staat. Daar draag ik graag mijn steentje aan bij!”
Tekst: Ingrid Houtkooper

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.